Terug
24 mrt. 2021

Leuk dat wildplukken!

Als je gaat wildplukken kan er een heleboel. Maar kan dat zomaar in het wilde weg? Er zijn wel een aantal spelregels.

Wildplukken. Dit zijn de spelregels.

Leuk dat wildplukken! Maar kan dat zomaar in het wilde weg?

Als je gaat wildplukken kan er een heleboel, maar er zijn wel een aantal spelregels.
Ik heb ze voor je op een rijtje gezet:
 

1. Officieel is wildplukken in Nederland verboden. Je bevindt je niet op eigen terrein en dus zijn er regels. Houd je je niet aan de regels, dan loop je de kans op een boete. Wildplukken wordt gedoogd in Nederland. Zo lang je je bij het plukken aan een aantal spelregels houdt.
 
2. Wandel je op particulier grondgebied, dan ben je verplicht toestemming te vragen aan de eigenaar om te mogen wildplukken. In beschermde natuurgebieden mag je vanzelfsprekend niets plukken.

Hoe veel mag je wildplukken?

3. Wildplukken wordt over het algemeen gedoogd, zolang je een kleine hoeveelheid plukt voor eigen gebruik. Staatsbosbeheer geeft hierbij als richtlijn ongeveer 250 gram. Vergelijkbaar met een klein champignon bakje.

 

Pluk een tiende deel.

4. Zorg dat de natuur haar evenwicht niet verliest. Pluk maximaal een tiende deel van het wilde soort dat je wilt oogsten. Zo kan de soort zich blijven voortplanten en blijft er genoeg over voor de insecten en andere dieren als voedsel.

 

Pluk Tip: Pluk alleen de bloemblaadjes!

 5. Sommige bloemen hoef je niet in zijn geheel te plukken. Denk bijvoorbeeld aan de bloem van een braamstruik. Pluk je de hele bloem, dan zal er dus geen braam meer aan groeien. Pluk je echter alleen de bloemblaadjes en laat je het hart van de bloem zitten, dan kan de kern van de bloem nog uitgroeien tot een vrucht. Zo heb je dus twee keer oogst. Dubbel genieten.
 
6. Beschermde planten pluk je niet. Dit spreekt natuurlijk voor zich. Heb je een zeldzame eetbare plant gevonden? Check dan bij twijfel even of hij beschermd is voordat je hem oogst.

 

Heeft een bodemvervuiling effect op planten?

 7. Pluk niet dicht bij een drukke weg of op plaatsen waarvan je vermoedt dat de grond er vervuild kan zijn. Een bodemvervuiling heeft vaak eerder effecten op planten en dieren dan op mensen. Dat is ook wel logisch. Planten hebben immers veel directer contact met de stoffen in de grond dan mensen. Let hier vooral op als je gaat plukken op braakliggend terrein.

8. Op plekken waar dieren rondlopen, pluk je het beste planten vanaf een halve meter van de grond. Als je toch laag bij de grond wil plukken, bijvoorbeeld in het voorjaar zorg dan dat je de oogst goed wast voordat je het gaat eten.

9. Pluk alleen wat je met zekerheid kunt identificeren! Ben je een beginnend wildplukker of wil je graag starten? Dan is de app: Plant Net en heel handig hulpmiddel.

 

Meer informatie

 Wil je meer officiële info?

 Check Staatsbosbeheer over wildplukken

https://www.staatsbosbeheer.nl/contact/toegangsregels/wildplukken

 

Binnenkort meer wildpluk inspiratie online en wildpluk workshops in de natuur.
Dus houd mijn kanalen in de gaten!

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Je ontvangt dan inspiratie, workshoplanceringen en speciale acties in je inbox. Ik beloof je niét te spammen.